Terug naar Schijndel 1880-1940

 

Hoofdstuk 9 – Feesten

 

Jaarmarkt

In 1732 kreeg de gemeente Schijndel toestemming om vier keer per jaar een jaarmarkt te t.ouden. Meer dan twee eeuwen bleven de jaarmarkten in Schijndel bestaan. De be­langrijkste in de hier beschreven periode was de St. Mathijs-markt die in februari werd gehouden.

Van oudsher werden er op de Schijndelse jaarmarkten voornamelijk runderen en paar­den verhandeld. Aan het einde van de vorige eeuw begon de betekenis van de jaar­markt als locale veemarkt echter af te nemen - de jaarmarkt werd een allegaartje waar van alles en nog wat te krijgen was. Toch verdween het vee nooit helemaal van de markt.

Voor de Schijndelse bevolking was de jaarmarkt zoiets als een feestdag. Meiden en knechten hadden vrij. Veel schoolkinderen die geen vrij hadden kregen van thuis een enkele cent mee om snoep te kopen. Het was ook een van de weinige gelegenheden dat geliefden hun genegenheid voor elkaar openlijk op straat lieten zien. Een arm om elkaar heen slaan ging evenwel te ver. Het bleef beperkt tot het naast elkaar lopen met omstrengelde pinken. Vandaar dat de jaarmarkt in de de volksmond wel de "pinken­mèrt" werd genoemd.

Tijdens de St. Mathijs-markt ging ook de nieuwe dienstperiode van de "meiden" in. Het volgende gezegde herinnert daar nog aan:         "Mi Sinte Methijs-mèrt

                                                     moete zèn de boje bè de boere op de herd,

                                                     anders zèn ze geen skup onder d'r kont wèrt"

 

 

Jaarmarkt in 1910.

 

Koninginnedag

Behalve de jaarmarkt waren kermis en Koninginnedag echte dopsfeesten. De kermis had een wat negatieve klank. Het kwam namelijk nogal eens voor dat er gevochten werd.

Op dergelijke feestdagen werd het steeds populairder om te gaan dansen. Verklaarde de geestelijkheid er een grote tegenstander van te zijn, de gemeentelijke overheid liet het in beperkte mate toe. In 1919 werd in verband met de kermis bepaald dat de meis­jes op zondag tot 19.00 uur mochten dansen, terwijl op de andere kermisdagen het tot 18.00 uur toegestaan was. De jongens mochten alle dagen tot 22.00 uur dansen.

 

Het vieren van Koninginnedag werd door de overheid sterk gestimuleerd. In Schijndel was een Oranjevereniging aktief die er niet voor terugschrok om grote betrekkelijk nieuwe evenementen te organiseren. Zo had men in 1929 een concours hippique op het programma staan.

De foto hieronder is gemaakt tijdens de koninginne-optocht van 1935, of daaromtrent.

 

 

"De Honington" was het bedrijf van bakker Frans van Roessel. Achter het paard staat moeder Anneke van Roessel-van der Spank. Op de wagen de kinderen van Frans en Anneke van Roessel.

Toon, Mieke (vooraan). Nol, Henk en Jan.

 

Naast het bakken van brood was "De Honington" - opgericht in 1918 - gespecialiseerd in het maken van peperkoeken. Als extra bijdrage aan de feestelijkheden op koningin­nedag had Frans van Roessel kleine peperkoekjes laten maken die hij tijdens de op­tocht uit liet delen.

Gezien de economische situatie was dat voor velen een echte tractatie. In een heleboel huishoudens zat het er niet aan om iets extra in huis te halen. Op 31 december 1935 waren er niet minder dan 248 personen werkeloos, waarvan er 148 in de gemeentelijke werkverschaffing waren opgenomen.

De Zusters van Schijndel deden ook hun best om van Koninginnedag een echte feest­dag te maken. De schoolmeisjes kregen van de zusters chocolademelk en een krenten­bol. Daar er – aanvankelijk - op de jongensscholen niet werd getracteerd kun je je voorstellen dat Koninginnedag door de schooljeugd met gemengde gevoelens werd gevierd.

 

Vanaf 1938 ging het met de economie een stuk beter. Om de grauwsluier van de jaren dertig te vergeten werd het 40-jarig koningschap van Wilhelmina in 1938 aangegrepen om van Koninginnedag een bijzonder groots feest te maken.

Tot de aktiviteiten op 31 augustus 1938 behoorde wederom een optocht. Deze keer was die vanzelfsprekend nog groter dan anders. Allerlei bedrijven en verenigingen hadden hun medewerking gegeven. Onderstaande foto geeft een impressie van de optocht. Te zien zijn de wagen van het vervoersbedrijf van Ed Barten en daarachter de wagen van Spoorwegbouwbedrijf De Molenheide.

 

 

Voor het paard Toon Vorstenbosch en Ed Barten se­nior,

op de wagen Jan Hubers en Driek van de Rijt en achter de wagen Toon Hak.

 

Mei trouwmaand

Behalve de kerkelijke feesten (zie hoofdstuk 6) en de dorpsfeesten (o.a. jaarmarkt, ko­ninginnedag) had je nog de familiefeesten.

Bij een huwelijk is het een tijdlang het gebruik geweest dat, als de aanstaande bruide­gom naar het gemeentehuis ging om aan te tekenen, hij door de buurt werd "los ge­schoten". Hij werd dan met veel kabaal en het schieten met een jachtgeweer uitgeleide gedaan. Na het aantekenen werden de jongens uit de buurt op een flinke hoeveelheid bier getrakteerd. Deed men dat niet dan werden er twee poppen - voorstellende het aanstaande bruidspaar - in een boom gehangen als teken voor iedereen dat het huwe­lijkspaar in gebreke was gebleven. Als spreuk hing vaak bij de poppen:

"hier offert men voor de arme man, die geen bier betalen kan",

 

In 1935 werd bij gelegenheid van het huwelijk van Jan Havinga met Jans Duits deze foto gemaakt.

 

 

Achter: onbekend, Jaan Duits, Janus Manders, onbekend, Van Schijndel, Jo Duits.

Midden: onbekend, Piet Duits, het bruidspaar met bij zich kinderen uit voorgaande huwelijken (beiden waren eerder getrouwd), Driek van Schijndel, Coba Havinga, onbekend.

Voor: (onder andere) kinderen uit het eerste huwelijk van Jan Havinga.

De muzikanten zijn: Driek Pennings en dochter Tonia.

 

Veel huwelijken werden in mei gesloten. Een combinatie van godsdienstige, symboli­sche en praktische redenen lag daaraan ten grondslag. Binnen de katholieke kerk gold de regel dat er in de vastentijd en de Advent bij voorkeur niet getrouwd diende te wor­den. Vóór of na de gesloten tijd was het uit dat oogpunt dus een geschikte tijd om te huwen. Dat het vaak in mei gebeurde had hier mee te maken:

- mei is Mariamaand. Bij bijna elke katholieke vrouw kwam Maria in de doopnamen voor. Het werd de Maria-kinderen voorgehouden dat mei voor hen een bijzondere maand was. Door daar rekening mee te houden mochten zij hopen op voorspraak van Maria en veel huwelijksgeluk.

- de symbolische betekenis van mei waarin alles tot bloei komt, iets wat ook in het huwelijk tot uiting komt.

- bruiloften werden bijna altijd thuis gevierd. Mei was dan een geschikte tijd voor een feest: voor boeren gold dat het vee buiten was en dat stal en schuur, die dienst kon­den doen als feestzaal, waren schoongemaakt. Qua werkzaamheden was mei ook een gunstige tijd  - alles was zo goed als gezet en gezaaid - de drukke hooi- en oogstijd moest nog komen. Verder was het in mei vaak redelijk goed weer zodat men geen doen meer had met kachels en verwarming.

- huurovereenkomsten van woonruimte liepen veelal af met Pinksteren wat vaak in de maand mei is. Kon een stel een huis krijgen dan volgde er ook een bruiloft.

 

Op 8 mei 1923 trouwde Bertus Timmermans met Marie van den Oetelaar. Hieronder enkele van de bruiloftsgasten.

 

 

Achter: Mina Timmermans, Betje Verhoeven, Siska van den Oetelaar, onbekend,

Ben en Jans van den Oetelaar, Pieter van der Spank, Dien van den Oetelaar.

Midden: Doortje Timmermans, Adrianus van den Oetelaar, Drika Verhoeven,

Harrie en Marie van den Oetelaar, on­bekend, Tonia Timmermans.

Voor: Martha van den Oetelaar, onbekend, Janus - Betsie en Bertha van den Oetelaar.

 

Gouden bruiloften

Een vijftigjarig huwelijksfeest kwam vroeger veel minder vaak voor dan tegenwoordig. Immers velen trouwden op latere leeftijd én men ging simpelweg eerder dood. Maar als het zover was dan werd het ook op een bijzondere wijze gevierd. Familiefeesten werden nagenoeg altijd thuis gevierd.

Voor een gouden bruiloft werden wel - afhankelijk van de financiële positie van het gouden bruidspaar - twee en soms drie dagen feest uitgetrokken.

De foto hieronder is in 1923 gemaakt bij de gouden bruiloft van Adrianus Hellings en Maria Timmermans (Hermalen).

 

 

Achter: Marie van Liempd en haar man Jan Hellings, Driek Hellings, Marinus Hellings, Marie van den Oetelaar en haar man Bertus Hellings, Janus van der Heijden en zijn vrouw Jana Hellings.

Midden: Janus van Heeswijk, Naris Vleuten en zijn vrouw Aan Hellings,

Simon Donkers en zijn vrouw Bet Hellings, Jan den Ouden en zijn vrouw Dina Hellings.

Voor: Mina van Heeswijk-Hellings, Dorus Hellings, het gouden bruidspaar,

Piet Hellings en zijn vrouw Mina van der Heijden.

 

Willem van Esch en Dina Verhoeven - die woonden op de Steegt - waren in 1926 50 jaar getrouwd. Tot het programma die dag hoorde ook hier het maken van een familiefoto.

 

 

Boven: Bert van Berkel, Antoon Smits, Dorus Heerkens, Sjef Goijaarts, Marinus Dobbelsteen,

Bertus Timmermans, Piet Verhoeven, Marinus Verhoeven, Willem van Woezik,

Hannes van Berkel, Hermus Geerts, Cornelis van Eindhoven en Harrie Steen­bakkers.

2de rij: Bert van Rooij, Dina van der Velden, Adrianus Verhoeven, meester Tausch, Toon Verhoeven, Johannes van der Spank, Theodora Steenbakkers­-van Houtum, Francina Verhagen-van Heeseh,

Frans van Roessel zijn vrouw Anneke van der Spank, Janus Timmermans en Jan van Aspert.

3de rij: Antoon van Piet van Esch, Antoon van Gerard van Esch, Drika van Esch,

Marie Timmermans-van den Oetelaar, Tonia Heerkens-Timmermans,

Nolda van Berkel-Timmermans, Woutera Goijaarts-Timmermans, Marie van Woezik-Verhoeven, Bertha Dobbelsteen-Smits, Thilda Timmermans-Dobbelsteen, Bertha Smits-Dobbel­steen,

Cunera van Aspert-Dobbelsteen, Marie van Rooij-Merks.

4de rij: Dorus Timmermans, Piet van Esch, Willem Timmermans, Bert van Esch,

Adrianus van Esch, Gerard van Esch, Dorus van Esch, Sjef van Esch, Pieter van der Spank.

Zittend: Mieke van der Velden, Martha Timmermans-Verhoeven, Elisabeth van Esch­-Timmermans, Marie Timmermans-van Esch, Suze van Esch, het gouden paar Willem van Esch en Dina Verhoeven, Riek Timmermans, Jans van Esch-Timmermans, Anna van Esch-Verhagen,

Leen van Esch-Donkers en Drika van der Spank-Verhoeven.

De kinderen: Harrie van Esch, Wim van Dorus van Esch, Betsie van Esch, Gijs Timmermans,

Petra Dobbelsteen, Anna van Esch, Gijs van Esch, Dien van Piet van Esch,

Dien van Dorus van Esch, Wim van Piet van Esch.

 

 Terug naar Schijndel 1880-1940